Melasma

Heeft u plots pigmentvlekken in het gezicht gekregen? Tijdens de zwangerschap of is de zon meer gaan schijnen? Dan zou dit mogelijk melasma kunnen zijn. Regelmatig komen cliënten na de zomerperiode naar de praktijk toe. Met de vraag of de pigmentvlekken in het gezicht behandeld kunnen worden. Op deze vraag komen wij zo terug. Eerst verdiepen wij ons in melasma zelf, want wat is dat eigenlijk?

Wat is Melasma?

Melasma is een pigmentaandoening in de huid. Het kunnen licht tot donkere pigmentvlekken zijn en hebben vaak een grillige vorm. Het komt voornamelijk voor op het voorhoofd, onder de ogen en op de bovenlip. Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen. Daarentegen kan melasma ook bij mannen worden geconstateerd.  

Hoe ontstaat melasma?

Melasma kan door verschillende factoren ontstaan. Namelijk door Uv-straling, warmte, hormonen of medicatie. Het wordt vaak tijdens de zomermaanden zichtbaar in verband met de hogere Uv-straling van de zon. In de winterperiode worden de pigmentvlekken lichter. Tijdens de zwangerschap kan een vrouw ook melasma ontwikkelen door de hormoonschommelingen. Dit komt door de hormoonschommelingen in het lichaam. Dit verdwijnt vaak grotendeels na de zwangerschap. Daarentegen kan er wat pigment achterblijven.

Hoe wordt melasma behandeld?

Er bestaan verschillende behandelmethodes. Bijvoorbeeld Oppervlakkige peelings dat het oppervlakkige pigment oplicht.  Echter blijft melasma een chronische huidaandoening. Dit wilt zeggen dat de pigmentvlekken kunnen terugkomen. Om de kans te verminderen dat het terug komt worden er verschillende behandelmethodes ingezet. Tot slot is het van belang om uw huid door een ervaren huidtherapeut te laten behandelen.

Om melasma te behandelen zijn er verschillende behandelopties:

Deze behandelingen zijn het meest effectief indien deze behandelingen worden gecombineerd met de producten van het Nu-derm systeem van Obagi Medical. Deze producten worden als thuisbehandeling ingezet. Daarnaast versterkt het de werking van elkaar.

Tijdens het intakegesprek blijkt welke behandeling het meest geschikt is voor uw huid. De huidtherapeut voert een huidanalyse uit. Daarna wordt u alle informatie gegeven. Tijdens de intake wordt ook geadviseerd welke producten thuis kan worden gestart. Dit afgestemd op uw huidtype. Dus kunt u thuis ook uw huid met de juiste producten verzorgen.

Hoe ziet een behandeling er uit?

Dit ligt aan de behandeling die wordt gedaan. Daarvoor kunt u op één van de bovenstaande links klikken. Hier worden meerdere behandelopties uitgelegd.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Om vooraf een indicatie te geven hoeveel behandelingen u nodig zult hebben, is bij melasma lastig. Ten eerste is melasma een chronische huidaandoening. Ten tweede verschillen de behandelopties tijdens de zomer en de winterperiode. Richting de zomermaanden is het van belang om de huid voor te bereiden op de zomerperiode. Dit om de huidbarriere te versterken en het pigment in de huid te stabiliseren. Hierbij wordt voorkomen dat de pigmentvlekken donkerder worden. Dit kan door middel van de speciale zomer peelings. Daarnaast wordt in de winterperiode diepere behandelingen ingezet om het pigment daadwerkelijk lichter te krijgen. 

Wie voert de behandeling uit?

Alle behandelingen worden door een huidtherapeut uitgevoerd. Tijdens het intake gesprek wordt duidelijk om wat voor pigmentvlekken het gaat. De huidtherapeut stelt een persoonlijk behandelplan voor u op, dat is afgestemd op uw wensen. 

Wilt u een gratis en vrijblijvend consult inplannen? Klik dan op onderstaande knop!